Aluminium

/Aluminium
Aluminium2016-10-20T23:02:20+00:00

Aluminium is een bijzonder metaal met een aantal unieke eigenschappen:

Aluminium is een licht metaal met een dichtheid van 2,7.10³ kg/m.
Dat is ongeveer een derde van het gewicht van staal.
Afhankelijk van de soort legering varieert de sterkte van aluminium.
De verhouding sterkte versus gewicht is gunstig en met deze eigenschap is aluminium geschikt voor veel verschillende toepassingen.
Aluminium heeft als eigenschap dat zich van nature een beschermende oxidelaag vormt.
Aan het einde van de gebruiksduur is aluminium met zeer weinig energie en behoud van kwaliteit te recyclen. Het omsmelten kost slechts 5% van de energie die oorspronkelijk nodig is om primair aluminium te produceren.
Aluminium is uitstekend te verspanen, goed lasbaar en er staan vele bewerkingstechnieken en oppervlaktebehandelingen ter beschikking. Verspanende bewerkingsprocessen in aluminium hebben 70% minder bewerkingstijd dan staal.
Aluminium is zeer geschikt voor het geleiden van elektriciteit en warmte. Binnen deze eigenschap is de verhouding geleidbaarheid/dichtheid is twee keer gunstiger van die van koper.
Door middel van extrusie en walsen kan aan aluminium profielen en platen elke gewenste vorm worden gegeven. Het metaal heeft als eigenschap een lage smelttemperatuur en is daardoor uitstekend vorm te geven door middel van gieten.
Met behulp van een anodiseer- of lakbehandeling kan het oppervlak van aluminium worden verfraaid en zorgt dit voor een nog betere bescherming.
Aluminium geeft geen giftige stoffen af en is volledig dampdicht. Vanwege deze eigenschap wordt het veel gebruikt voor verpakkingen van consumptieartikelen en geneesmiddelen.
De aardkorst bestaat voor 8% uit aluminium. Na zuurstof en silicium is aluminium het meest voorkomende element op aarde.